Önéletrajz

Fotó: Pesti Tamás (FMH)

1993-ban születtem, Székesfehérváron. A zenével 4 éves koromban kezdtem el foglalkozni, akkor még a dob érdekelt. Billentyűs hangszerrel nagyjából 8 éves koromban próbálkoztam először. Elsőként kísérőautomatikás szintetizátoron tanultam. Tanulmányaimat Vuity Antalnál kezdtem, később Szalay Ákosnál folytattam. 

2008-ban felvettek a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskolába, ahol Fehér József volt a főtanszak tanárom. 2010-ben felhagytam a szintetizátor tanulással, a komolyabb zongorára váltottam, melyet elsőként Pintér Zoltán tanított, majd Esze Zsolthoz kerültem. 2009-től folyamatosan tevékenykedem különböző zenekarokban. 2013-ban sikeres középfokú, rá egy évre pedig emeltszintű szórakoztató zenész szakvizsgát tettem.

2014-ben kezdtem jazz zongorát és szintetizátort tanítani a Reményik Sándor Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában. Ez különösen nagy örömömre szolgál, hiszen magam is ebben az intézményben tanultam sokáig. 

2017-ben megnyertem a Jazz in the Park nemzetközi verseny legjobb hangszeres zenészének járó díjat, mely nagy öröm volt számomra. Rá egy évre végeztem a Kodolányi János Főiskolán jazz zongora tanszakon, ahol Nagy János volt a főtárgy tanárom. 2018-tól 2020-ig klasszikus zongorát tanultam Peresztegi Nagy Istvánnénál.

2020-ban zenekarunkkal a Nenével bejutottunk A Dal 2020 verseny TOP 4 mezőnyébe, a Későre jár című dalunkkal, valamint a Petőfi Rádió TOP 40-es slágerlistájának élére került a zenekar, ugyanezzel a dallal. Szintén ebben az évben kaptam megbízatást a Reményik Sándor Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda művészeti tagozatának intézményegység-vezetői feladatára. 

Hálás vagyok a 'sorsnak', hogy már fiatalon olyan meghatározó zenészekkel játszhattam és játszhatok együtt mint pl.: (a teljesség igénye nélkül) Benkő László, Bornai Tibor, Debreczeni Ferenc, Éliás Jr., Falusi Mariann, Jankai Béla, Mits Marci, Muck Évi, Muck Ferenc, Rácz Kati, Tabáni István, Vastag Tamás, Zalatnay Sarolta… Jelenleg oszlopos tagja vagyok a Nene, a Pázsit és a Megapolis zenekaroknak, de ezek mellett több más produkcióban is van szerencsém játszani. 

Nagy kedvenceim a Hammond orgona és a különböző analóg szintetizátorok (pl. Minimoog). A zongora mellett ezekkel is sok időt töltök, és a különböző zenei produkciókba igyekszem beépíteni használatukat.

© Márkosi József 2013-2020 - fotó: Bajcsi Dávid