Önéletrajz

Fotó: Pesti Tamás (FMH)

1993-ban születtem, Székesfehérváron. A zenével 4 éves koromban kezdtem el foglalkozni, akkor még a dob érdekelt. Billentyűs hangszerrel nagyjából 8 éves koromban próbálkoztam először. Elsőként kísérőautomatikás szintetizátoron tanultam. Tanulmányaimat Vuity Antalnál kezdtem, később Szalay Ákosnál folytattam. 

2008-ban felvettek a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskolába, ahol Fehér József volt a főtanszak tanárom. 2010-ben felhagytam a szintetizátor tanulással, a komolyabb zongorára váltottam, melyet elsőként Pintér Zoltán tanított, majd Esze Zsolthoz kerültem. 2009-től folyamatosan tevékenykedem különböző zenekarokban. 2013-ban sikeres középfokú, rá egy évre pedig emeltszintű szórakoztató zenész szakvizsgát tettem.

2014-ben kezdtem jazz zongorát és szintetizátort tanítani a Reményik Sándor Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában. Ez különösen nagy örömömre szolgál, hiszen magam is ebben az intézményben tanultam sokáig. 

2017-ben megnyertem a Jazz in the Park nemzetközi verseny legjobb hangszeres zenészének járó díjat, mely nagy öröm volt számomra. Rá egy évre végeztem a Kodolányi János Főiskolán jazz zongora tanszakon, ahol Nagy János volt a főtárgy tanárom. 2018-tól 2020-ig klasszikus zongorát tanultam Peresztegi Nagy Istvánnénál.

2020-ban zenekarunkkal a Nenével bejutottunk A Dal 2020 verseny TOP 4 mezőnyébe, a Későre jár című dalunkkal, valamint a Petőfi Rádió TOP 40-es slágerlistájának élére került a zenekar, ugyanezzel a dallal. Szintén ebben az évben kaptam megbízatást a Reményik Sándor Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda művészeti tagozatának intézményegység-vezetői feladatára. 

Hálás vagyok a 'sorsnak', hogy már fiatalon olyan meghatározó zenészekkel játszhattam és játszhatok együtt, mint pl.: (a teljesség igénye nélkül) Barabás Tamás, Bágyi Balázs, Benkő László, Bornai Tibor, Cserta Balázs, Debreczeni Ferenc, Égerházi Attila, Éliás Jr., Falusi Mariann, Hirlemann Berci, Jankai Béla, Kaszás Péter Jr., Mits Marci, Muck Évi, Muck Ferenc, Rácz Kati, Szirtes Edina Mókus, Tabáni István, Vastag Tamás, Zalatnay Sarolta… Jelenleg oszlopos tagja vagyok a Heep Freedom, az OrganStation, a Megapolis, a Muck Éva Band, a Nene, az Új Babylon és a Wolves of Babylon zenekaroknak, de ezek mellett több más produkcióban is van szerencsém játszani. 

Nagy kedvenceim a Hammond orgona és a különböző analóg szintetizátorok (pl. Minimoog). Ezekkel is sok időt töltök, és a különböző zenei produkciókba igyekszem beépíteni használatukat.

© Márkosi József 2013-2023 - fotó: Petró Tamás